Dutch Windmill During Beautiful Sunrise 2023 11 27 05 35 29 Utc
  • Home
  • Nieuws
  • Reactie regeerprogramma: Ruimte voor realisatie

Reactie regeerprogramma: Ruimte voor realisatie

13 september 2024 Provincies gaan graag met het kabinet aan de slag om de urgente opgaven waar Nederland voor staat te realiseren. Daarin hebben we als regionale overheden een cruciale rol.

Inwoners verlangen naar oplossingen voor de problemen die zij ervaren, zoals het vinden van een passende woning, bestaanszekerheid en leven in een veilige en gezonde leefomgeving. Samen met het Rijk, waterschappen, gemeenten en tal van maatschappelijke partners werken de provincies aan oplossingen als ruimtelijke regisseur. “Voor provincies is het een goede zaak dat het kabinet door wil met de gebiedsgerichte werkwijze'', aldus Ina Adema, voorzitter van het IPO. “Het kabinet onderstreept een aantal keren terecht het belang om hiervoor met de provincies samen te werken. Onze plannen hiervoor liggen klaar.''

De woningbouwopgave is een belangrijk hoofdstuk in het regeerprogramma. Maar deze staat net als veel andere dossiers niet op zichzelf. Opgaven zijn met elkaar verbonden. Zo zijn goede bereikbaarheid en het aanpakken van de netcongestie van belang voor het bouwen van woningen. Die woningen dragen bij aan de bestaanszekerheid van de inwoners en de leefbaarheid in ons land. Om deze samenhangende opgaven goed uit te kunnen voeren, hebben provincies belang bij duidelijke keuzes van het nieuwe kabinet in de Nota Ruimte. Hierover denken we graag mee en komen met voorstellen. Daarbij streven we naar een complete en integrale aanpak in de verschillende gebieden.

De doelen op het gebied van water, klimaat, natuur en stikstof staan overeind. Het behalen van de doelen moet samengaan met perspectief voor de boeren. PAS-melders zijn nog niet geholpen, het land moet van het slot. In het landelijk gebied is een gebiedsgerichte aanpak volgens ons noodzakelijk om draagvlak te creëren voor moeilijke keuzes. De provincies hebben de afgelopen jaren samen met onder andere boeren, waterschappen en natuurorganisaties goede plannen gemaakt en verwachtingen gewekt. De provincies gaan door met de gebiedsgerichte aanpak. Tegelijkertijd ontbreekt het ons aan voldoende geld om de doelen te bereiken.

Dat we constructief moeten en willen samenwerken met het Rijk, staat buiten kijf. We zien veel punten in het regeerprogramma om op voort te borduren. We nemen vanzelfsprekend de uitnodiging van het kabinet aan om de uitvoerbaarheid van het regeerprogramma te bespreken. Om gezamenlijk aan de slag te gaan, is een gezonde balans tussen ambities, taken, realisatiekracht en middelen nodig. Dit geldt zowel voor provincies als voor gemeenten. Verstoring van die balans ligt al langer op de loer. Dit komt door aangekondigde bezuinigingen op het Provincie- en Gemeentefonds, onvoldoende compensatie voor de inflatie en een korting bij het overdragen van de specifieke uitkeringen aan provincies en gemeenten. Hierover willen we onze lopende gesprekken met het kabinet voortzetten. Zodat we onze aandacht volledig kunnen richten op het samen werken aan de urgente opgaven.

 

Lees hier het regeerprogramma