Group Asian Business People Meeting Boardroom Clea 2023 11 27 05 28 20 Utc
  • Home
  • Nieuws
  • Provincies aan de slag met energiehubs

Provincies aan de slag met energiehubs

10 oktober 2024 Provincies krijgen een grote rol in het stimuleren van energiehubs; hierin leveren provincies en partners een belangrijke bijdrage aan het oplossen van netcongestie. Op 9 oktober 2024 is de Handreiking provinciale aanpak stimuleringsprogramma energiehubs gepresenteerd, waarin deze rol wordt toegelicht. Met het Stimuleringsprogramma Energiehubs wordt versnelling aangebracht in de ontwikkeling van energiehubs. Dit wordt gedaan door ontwikkeling lokaal te ondersteunen, kennis uit te wisselen en knelpunten waar nodig weg te nemen.
Wat is een energiehub?

Energiehubs zijn gebieden waar lokaal gebruik van energie slim gekoppeld wordt aan lokale opwek en opslag. Dit is een belangrijke stap in de ontwikkeling van een nieuw, duurzaam energiesysteem. Door vraag en aanbod lokaal op elkaar af te stemmen kunnen energiehubs een rol spelen in het verminderen van de file op het stroomnet (netcongestie). Het kan helpen om bedrijven en/of woningen alsnog van stroom te voorzien.  Naast elektriciteit als energiedrager kunnen ook warmte en (duurzame) gassen een rol spelen in energiehubs.

Meer weten?

Handreiking helpt provincies

Binnen het stimuleringsprogramma heeft het kabinet middelen vrijgemaakt voor lokale energiehubs voor de periode 2024-2030. De Handreiking ‘provinciale aanpak stimuleringsprogramma Energiehubs 2024’ helpt provincies en partners om kansrijke energiehub initiatieven tot wasdom te laten komen. Hierin worden kaders gegeven voor de besteding van de middelen in de eerste fase van het stimuleringsprogramma: de ontwikkel- en opstartfase (2024). Energiehubs zijn nieuw en complex en daardoor zijn er nog veel vragen om te beantwoorden. Deze handreiking, opgesteld door het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG), Interprovinciaal Overleg (IPO), Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Netbeheerder Nederland (NBNL) en de Regionale Ontwikkelings Maatschappijen (ROMs), is een eerste stap om hier antwoord op te geven en in provincies initiatieven van idee naar praktijk te brengen.

Lees hier de handreiking