210624 LR 12
  • Home
  • Nieuws
  • Oogst Top Landelijk Gebied, 21 juni 2024

Oogst Top Landelijk Gebied, 21 juni 2024

02 juli 2024 Het IPO kijkt terug op een succesvolle Top Landelijk Gebied van vrijdag 21 juni. Een uniek gezelschap was bijeen in de volle breedte van bestuurlijk landelijk gebied. Er was ruimte om elkaar echt te ontmoeten en 'het goede gesprek' met elkaar te voeren over de ’Staat van het landelijk gebied’.
Meer weten Thema's Dossiers

Tijdens verschillende gespreksrondes werd ingegaan op de wisselwerking tussen economie en natuur, werken aan de toekomst en levende gemeenschappen. Dit gesprek is nog niet afgerond, concludeerden de deelnemers aan het eind. Maar eens te meer is duidelijk dat veel partijen op heel veel verschillende manieren belang hebben bij een gezond en krachtig landelijk gebied. Als beschermer, inwoner, investeerder, ondernemer of recreant. Dit rechtvaardigt een blijvende investering. Vooral op het kleinschalige niveau van gebieden kunnen complexe vraagstukken in samenhang worden opgelost. Daar kennen de mensen elkaar en is er een gemeenschappelijk belang. Talloze initiatieven door heel Nederland bewijzen al dat het kan. De overheid moet vooral inspelen op wat de lokale partijen nodig hebben. En dat is meestal niet een nieuw plan. De top benadrukte daarbij het belang van vrijheid voor ondernemerschap en aandacht voor hoe de visie van het nieuwe kabinet rondom ‘Groene Groei’ past bij de visie van provincies en stakeholders.

Aftermovie van de top:

Openingsfilm:

Film gebiedsprocessen:

De provincies zien dit gezamenlijke geluid uit de Top als een steun in de rug voor de gebiedsprocessen. En dus willen we door. Daar is een langjarige investering voor nodig en duidelijke kaders zodat duidelijk is wat wel kan. De deelnemers nodigen het nieuwe kabinet uit hierover met hen in gesprek te gaan

Download hier de oogst top landelijk gebied