People In The Library 2021 09 03 01 27 43 Utc
  • Home
  • Nieuws
  • Nieuw Bibliotheekconvenant vergroot kansengelijkheid

Nieuw Bibliotheekconvenant vergroot kansengelijkheid

10 oktober 2024 Bibliotheken zetten zich de komende jaren in voor een Nederland waarin iedereen kan lezen, online kan meekomen en zich een leven lang kan ontwikkelen. Dat is vandaag bekrachtigd in het vernieuwde Bibliotheekconvenant (2024-2027). De ondertekening van het Bibliotheekconvenant vond plaats tijdens een werkbezoek van minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in het Huis van de stad Rijswijk.
Meer weten Thema's

In het convenant maken het ministerie van OCW, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) afspraken met de Koninklijke Bibliotheek (KB), de Stichting Samenwerkende POI’s Nederland (SPN) en de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) over de rol van bibliotheken bij het tegengaan van ongelijkheid in de samenleving. Anders gezegd: over hoe bibliotheken de komende jaren bijdragen aan gelijke kansen voor iedereen. Dit doen bibliotheken op basis van de drie opgaven:

  1. Bestrijden van laaggeletterdheid.
  2. Vergroten van de digitale vaardigheden.
  3. Faciliteren van persoonlijke ontwikkeling.

Sjaak Simonse, gedeputeerde en IPO-bestuurder cultuur en regionale economie: “In bibliotheken kunnen jong en oud elkaar ontmoeten. Daarnaast ontwikkelen bibliotheken zich steeds verder om zoveel mogelijk mensen te helpen met taal, digitale vaardigheden, kennisuitwisseling en cursussen. Want iedereen heeft het recht om volwaardig mee te kunnen doen in de maatschappij. Met dit convenant dragen we bij aan een samenleving waarin dat kan. Daar zetten we ons als gezamenlijke overheden voor in.”

Minister Bruins (OCW): “In het convenant spreken de partijen onder meer af dat onderzocht gaat worden hoe ieder kind automatisch lid kan worden van de bibliotheek. Dit om door middel van leesbevordering de kansengelijkheid te bevorderen. Zij spreken ook de ambitie uit om digitale inclusie van burgers te vergroten door Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s) een vaste plek te geven in de bibliotheek. Daarnaast willen de partijen hun educatieve content en informatiebronnen verder uitbreiden en de programmering hieromtrent verbeteren. Deze moeten laagdrempelig toegankelijk worden voor mensen die willen leren. Lees de volledige tekst van het convenant met alle afspraken [LINK]. 

Looptijd en vervolg 

Het nieuwe convenant loopt tot september 2027. Vertegenwoordigers van alle partijen komen minimaal één keer per jaar bij elkaar om de voortgang te bespreken en acties door te nemen. Dit gebeurt op initiatief van de minister. Bibliotheken ontwikkelen zelf een plan om de afspraken in concrete acties om te zetten. Hiervoor vernieuwen zij de zogeheten Netwerkagenda. Een geactualiseerde versie hiervan wordt begin 2025 verwacht.  

 

Lees hier het convenant