Whatsapp Image 2024 12 06 At 14.41.06
  • Home
  • Nieuws
  • Kennismakingsbijeenkomst met Kamerleden: toepassing van AI binnen provincies

Kennismakingsbijeenkomst met Kamerleden: toepassing van AI binnen provincies

06 december 2024 De ontwikkelingen op het gebied van digitalisering gaan razendsnel, ook binnen de (decentrale) overheid. Provincies, gemeenten en waterschappen werken hard om de kansen van digitalisering te benutten en de bijbehorende risico’s te beheersen. Daarom organiseerde het IPO samen met de Unie van Waterschappen en de VNG een informele lunchbijeenkomst om kennis te maken met de Eerste en Tweede Kamerleden die digitalisering in hun portefeuille hebben. Onder meer Tweede Kamerleden Jesse Six Dijkstra (NSC) en Barbara Kathmann (GroenLinks-PvdA) waren aanwezig.
Meer weten Thema's

Kansen van AI

Het IPO besprak de kansen van kunstmatige intelligentie (AI) voor provincies. AI is voor hen een onmisbaar hulpmiddel: het stelt ze in staat om natuurmonitoring, verkeersdoorstroming en de integratie van een nieuw energiesysteem efficiënter en nauwkeuriger aan te pakken.

"Om slimme oplossingen te vinden voor het inpassen van alle ruimtelijke opgaven in de fysieke leefomgeving moeten provincies beschikken over een optimale informatiepositie. Daarbij is verantwoorde inzet van AI onmisbaar. Zo werken provincies samen bij de inzet van remote sensing (satellietbeelden) bij natuurmonitoring", aldus Saskia Boelema, portefeuillehouder Digitalisering in het IPO-bestuur. "Maar ook voor onze dienstverlening en interne processen kan AI van grote waarde zijn. Zo ontwikkelde de provincie Brabant sAmmIe, een virtuele assistent die medewerkers van de provincie helpt bij het vinden van antwoord op vragen op het gebied van stikstof. Laten we dus vol inzetten op het benutten van kansen van AI, zodat we de beste oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken kunnen realiseren." Aldus Saskia Boelema namens de gezamenlijke provincies. 

Datagedreven werken

Vervolgens sprak de VNG over datagedreven werken en gegevensuitwisseling. Hierbij ging het vooral over praktische belemmeringen om data te delen. De systemen die overheidsbreed worden gehanteerd, zijn niet altijd op elkaar afgesteld. Ook is de informatiehuishouding niet altijd op orde, wat de kwaliteit van data in het geding brengt. Overheidsbreed regisseren, investeren en standaardiseren is daarom van groot belang om maatschappelijke opgaven aan te pakken, aldus de gemeenten.

Informatieveiligheid

De Unie van Waterschappen ging tenslotte in op het belang van informatieveiligheid. De waterschappen worden steeds afhankelijker van goed werkende ICT-systemen. Bovendien komen cyberaanvallen steeds vaker voor. Om voorbereid te zijn op digitale dreigingen en afhankelijkheden is het voor de decentrale overheden belangrijk om informatieveiligheid goed in te richten als continu proces. Dit maakt onderdeel uit van de implementatie van de Europese NIS2-richtlijn en de vertaling daarvan in de Nederlandse Cyberbeveiligingswet.