Sterke informatiepositie voor opgaven in de fysieke leefomgeving
Provincies zijn verantwoordelijk voor opgaven in de fysieke leefomgeving, zoals woningbouw, infrastructuur en de energietransitie. Veel van deze opgaven hebben invloed op elkaar of claimen dezelfde fysieke ruimte. Een sterke informatiepositie helpt om deze opgaven integraal aan te pakken. Dit vraagt om voldoende geodata, sectorinformatie en digitale innovaties. Huidige knelpunten zijn een gebrek aan samenwerking tussen digitale systemen en beperkte mogelijkheden voor datadeling. Provincies willen een leidende rol spelen en werken graag mee aan de Nationale Digitaliseringsstrategie (NDS).
Informatiehuishouding op orde
De informatiehuishouding van de overheid moet beter worden georganiseerd. Er is een dringende noodzaak voor meer investeringen in mensen en middelen om dit proces te versnellen. Ook de voormalige Regeringscommissaris Informatiehuishouding benadrukte onlangs nog het belang van een goede informatiehuishouding.
Digitale Ethiek
De opkomst van AI heeft grote impact op overheidstaken en maatschappelijke opgaven. Provincies zetten AI in voor diverse toepassingen, zoals natuurmonitoring en verkeersbeheer. Dat doen zij met oog voor morele vraagstukken. De in 2023 opgerichte Interprovinciale Ethische Commissie adviseert provincies hierover. Provincies delen graag hun aanpak en ervaringen om ook anderen te ondersteunen in ethische digitaliseringsvraagstukken.
Kansen uit Europa benutten
De digitaliseringsagenda van de Europese Commissie biedt Nederland veel kansen, onder andere via de Dutch Societal Innovation Hub (DSIH), die steun krijgt van het Digital Europe Programme. Provincies willen samen met het ministerie en partners Europese fondsen benutten om de digitale transformatie te versnellen.
Digitale vaardigheden versterken in overheid en bedrijfsleven
Provincies steunen het idee van expertisepools voor AI en digitale technologie om kennis te vergroten binnen de overheid. Ook in het mkb is digitale ontwikkeling noodzakelijk om concurrentiekracht te behouden. Provincies willen de digitale transformatie in de regio stimuleren door samen te werken met onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Dit versterkt de arbeidsmarkt en voorziet bedrijven van personeel met de juist skills, wat bijdraagt aan een duurzame regionale economie en de NDS.