Black Tailed Godwit Wader Bird Walking 2025 03 23 22 45 45 Utc
  • Home
  • Nieuws
  • Agrarisch natuurbeheer helpt maar nog onvoldoende voor natuurherstel

Agrarisch natuurbeheer helpt maar nog onvoldoende voor natuurherstel

25 maart 2025 Het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) draagt bij aan het vertragen van de afname van weide- en akkervogels, maar is in de huidige vorm nog niet voldoende om natuurherstel in het agrarisch gebied te realiseren. Dat blijkt uit de Ecologische Evaluatie 2025, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en de gezamenlijke provincies (IPO).
Meer weten Thema's Dossiers

Uit de evaluatie blijkt dat agrarische gebieden met ANLb een minder sterke achteruitgang van vogelpopulaties laten zien dan gebieden zonder deze vorm van beheer. Voor een stabiele populatie van weidevogels zou minstens 41% van een gebied intensief Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer moeten hebben. In de meeste gebieden ligt dit aandeel veel lager. Voor akkervogels ligt de drempel voor intensief ANLb op 18%. 

Provincies pleiten voor aanvullende maatregelen 
De provincies onderkennen het belang van agrarisch natuurbeheer en pleiten voor aanvullende maatregelen om de effectiviteit te vergroten. “We moeten steviger inzetten op grootschaliger en zwaarder beheer in samenhang met bredere gebiedsontwikkelingen. Samen met de agrarische collectieven - BoerenNatuur gaan wij graag aan de slag om deze opgaven vorm te geven” aldus gedeputeerde Matthijs de Vries namens de samenwerkende provincies. 

 

Integrale aanpak gevraagd 
Naast geclusterd zwaar beheer vraagt de evaluatie aandacht voor de invloed van waterkwaliteit, landschappelijke kenmerken en de aanwezigheid van zowel geschikte broed- als voedselgebieden. Behoud en versterking van natuurwaarden vraagt om een integrale aanpak. 

 

Beheermaatregelen voor vissen en amfibieën weinig effectief 
Naast vogels zijn ook de trends voor vissen en amfibieën onderzocht. De evaluatie laat zien dat het beheer van sloten en poelen tot nu toe weinig effect heeft gehad op deze soorten; zowel in sloten met als zonder ANLb neemt de soortenrijkdom af. Dit komt volgens de onderzoekers onder meer door externe factoren zoals waterkwaliteit en de aanwezigheid van exotische rivierkreeften. 

 

Oproep aan het Rijk: versterking en betere afstemming nodig 
Provincies kunnen zorgen voor betere ruimtelijke clustering en samenhang met andere aspecten. Daarbij is het nodig dat het Rijk met aanvullende middelen, betere en langjarige tarieven, beschikbaar stelt voor clustering van het beheer. Op rijksniveau kan ook worden bijgedragen door te zorgen voor samenhangend beleid. 

 

De volledige evaluatie is beschikbaar via deze link. 

bekijk het rapport op 1 pagina