Ga naar content
Zoeken
Zoeken
Thema's
Over het IPO
Nieuws
(huidige)
Lobby
Agenda
Contact
Zoeken
Zoeken
Home
Nieuws
Nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van onze thema's?
Aanmelden newsfeed
17 februari 2025
Position paper en achtergronddocument recreatie en toerisme
In opdracht van de bestuurlijke adviescommissie Regionale Economie en Cultuur is in de afgelopen periode gewerkt aan een position paper voor vrijetijdseconomie van de gezamenlijke provincies. Dit is gedaan aan de hand van door provincies uitgevoerde syntheses van relevante visies en beleid. Het VTN (vrijetijdsnetwerk) netwerkoverleg en IPO gaan de komende periode aan de slag met de uitwerking.
Ga naar 'Position paper en achtergronddocument recreatie en toerisme'
14 februari 2025
Provincies via bestuurlijke kopgroep in gesprek met de ministeriële commissie economie en natuurherstel
Het IPO bestuur besloot tot het instellen van een interprovinciale bestuurlijke kopgroep. Het besluit van het IPO bestuur om een kopgroep in te stellen volgt op recente gerechtelijke uitspraken over stikstof, die veel sectoren gaat raken, onder meer woningbouw, industrie en landbouw. De kopgroep economie en natuurherstel staat onder voorzitterschap van Ina Adema (voorzitter IPO-bestuur) en is breed samengesteld vanuit verschillende provincies en verschillende portefeuilles.
Ga naar 'Provincies via bestuurlijke kopgroep in gesprek met de ministeriele commissie economie en natuurherstel'
13 februari 2025
Energiedoelen van de RES blijven halen
Op 11 februari heeft de kamer de motie van Erkens over het verzoek tot opheffen van de RES regio’s in 2030 of eerder, aangenomen. Het aannemen van deze motie heeft geen impact voor de werkzaamheden van de RES regio’s vandaag en morgen. Het is en blijft onverminderd van belang om per RES-regio de gestelde doelen te behalen, zoals is afgesproken.
Ga naar 'Energiedoelen van de RES blijven halen'
10 februari 2025
Nationale Databank Flora en Fauna voortaan vrij toegankelijk voor iedereen
De Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) bevat ruim 200 miljoen gecontroleerde waarnemingen van planten- en diersoorten in Nederland. Vanaf 11 februari zijn deze natuurdata kosteloos te raadplegen. Hierdoor kan voortaan iedereen deze data inzien en gebruiken om de natuur beter te leren kennen, beschermen en beheren.
Ga naar 'Nationale Databank Flora en Fauna voortaan vrij toegankelijk voor iedereen'
30 januari 2025
Provincies steunen advies 'warmteverkenner' om warmtebedrijven publiek te maken
Op 23 januari is het Advies van de verkenner warmtebedrijven, Frans Rooijers, door minister Hermans (KGG) aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarbij is het van belang dat de realisatiekracht van de bestaande warmtebedrijven behouden blijft om beoogde opschaling van warmtenetten op tijd te behalen. De provincies juichen toe dat met deze verkenning hier werk van wordt gemaakt.
Ga naar 'Provincies steunen advies 'warmteverkenner''
29 januari 2025
Samenwerkingsafspraken voor versterking VTH-stelsel
Onlangs (16 januari) hebben het Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en Omgevingsdienst NL de samenwerkingsafspraken voor de versterking van het Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH)-stelsel ondertekend. De afspraken dragen bij aan een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving.
Ga naar 'Samenwerkingsafspraken voor versterking VTH-stelsel'
22 januari 2025
Eerste reactie nav de uitspraak in de Greenpeace-zaak
De Staat is door Greenpeace aangesproken op de noodzakelijke daling van de stikstofdepositie in stikstofgevoelige natuur.
Ga naar 'Eerste reactie nav de uitspraak in de Greenpeace-zaak'
20 januari 2025
Innovatie biedt kansen voor minder stikstof en broeikasgassen uit de landbouw
De inzet van landbouwinnovatie biedt grote kansen in de strijd tegen de stikstof- en broeikasgasuitstoot van de landbouw. Dit blijkt uit onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR) en Schuttelaar & Partners, uitgevoerd in opdracht het Interprovinciaal Overleg (IPO, de samenwerkende provincies). Op 20 januari 2025 is het rapport ‘Verkenning effecten landbouwinnovaties’ verstuurd aan de minister van Landbouw Voedselkwaliteit, Visserij en Natuur (LVVN) Femke Wiersma.
Ga naar 'INNOVATIE BIEDT KANSEN VOOR MINDER STIKSTOF EN BROEIKASGASSEN UIT DE LANDBOUW'
13 januari 2025
Drinkwaterbedrijven en overheden presenteren plannen tegen dreigend drinkwatertekort
Op 13 januari is het Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023-2030 gepubliceerd. Dit plan, opgesteld door het Interprovinciaal Overleg (IPO) en Vewin in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), heeft als doel de beschikbaarheid van drinkwater in Nederland veilig te stellen. Aanleiding is de Kamerbrief van april 2023, waarin een dreigend tekort van ruim 100 miljoen m³ drinkwater in 2030 werd gesignaleerd. De situatie is sindsdien niet verbeterd: snelle en gezamenlijke actie is daarom noodzakelijk om de drinkwatervoorziening voor de toekomst te waarborgen.
Ga naar 'Drinkwaterbedrijven en overheden presenteren plannen tegen dreigend drinkwatertekort'
20 december 2024
Extra inzet nodig om KRW-doelen voor schoon water te halen
De gezamenlijke provincies benadrukken het belang van schoon water en staan achter de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW). Uit het vandaag verschenen Koepelrapport met de tussenevaluatie blijkt dat Nederland de KRW-doelen voor 2027 nog niet haalt, ondanks de goede stappen die al zijn gezet.
Ga naar 'Extra inzet nodig om KRW-doelen voor schoon water te halen'
20 december 2024
Reactie Raad van State uitspraken intern salderen namens samenwerkende provincies
De uitspraak van de Raad van State in de zaken over intern salderen heeft grote gevolgen voor bedrijven en voor vergunningverlening.
Ga naar 'Reactie Raad van State uitspraken intern salderen namens samenwerkende provincies'
20 december 2024
Tiende Voortgangsrapportage Natuur (2023): inspanning van alle betrokken partijen blijft nodig
In 2023 zijn er weer stappen gezet voor de aanleg van nieuwe natuur en voor herstel en versterking van natuurgebieden. Zo hebben provincies vorig jaar bijna 2.000 hectare nieuwe natuur ingericht ten behoeve van het Natuurnetwerk Nederland (NNN), wat de totale teller op ruim 50.000 hectare bracht. Om de in het Natuurpact overeengekomen afspraak van minimaal 80.000 hectare te halen, blijft een forse inspanning van alle betrokkenen nodig. Dit blijkt uit de tiende Voortgangsrapportage Natuur (VRN) waarin het Rijk en de provincies gezamenlijk rapporteren over de uitvoering van het natuurbeleid in 2023.
Ga naar 'Tiende Voortgangsrapportage Natuur (2023): inspanning van alle betrokken partijen blijft nodig'
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20