Ga naar content
Zoeken
Zoeken
Thema's
Over het IPO
Nieuws
(huidige)
Lobby
Agenda
Contact
Zoeken
Zoeken
Home
Nieuws
Nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van onze thema's?
Aanmelden newsfeed
20 december 2024
Extra inzet nodig om KRW-doelen voor schoon water te halen
De gezamenlijke provincies benadrukken het belang van schoon water en staan achter de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW). Uit het vandaag verschenen Koepelrapport met de tussenevaluatie blijkt dat Nederland de KRW-doelen voor 2027 nog niet haalt, ondanks de goede stappen die al zijn gezet.
Ga naar 'Extra inzet nodig om KRW-doelen voor schoon water te halen'
20 december 2024
Reactie uitspraken Rendac en Amercentrale namens de samenwerkende provincies
De uitspraak van de Raad van State in de zaken over intern salderen heeft grote gevolgen voor bedrijven en voor vergunningverlening.
Ga naar 'Reactie uitspraken Rendac en Amercentrale namens de samenwerkende provincies'
20 december 2024
Tiende Voortgangsrapportage Natuur (2023): inspanning van alle betrokken partijen blijft nodig
In 2023 zijn er weer stappen gezet voor de aanleg van nieuwe natuur en voor herstel en versterking van natuurgebieden. Zo hebben provincies vorig jaar bijna 2.000 hectare nieuwe natuur ingericht ten behoeve van het Natuurnetwerk Nederland (NNN), wat de totale teller op ruim 50.000 hectare bracht. Om de in het Natuurpact overeengekomen afspraak van minimaal 80.000 hectare te halen, blijft een forse inspanning van alle betrokkenen nodig. Dit blijkt uit de tiende Voortgangsrapportage Natuur (VRN) waarin het Rijk en de provincies gezamenlijk rapporteren over de uitvoering van het natuurbeleid in 2023.
Ga naar 'Tiende Voortgangsrapportage Natuur (2023): inspanning van alle betrokken partijen blijft nodig'
17 december 2024
Onderwijsdeal nieuwe klap voor OV in Nederland
Provincies en Vervoerregio’s roepen Kabinet op tot overleg De recente onderwijsdeal heeft onverwachte gevolgen voor het openbaar vervoer (OV). Deze deal gebruikt voor haar dekking €75 miljoen uit een gereserveerd budget voor studentenreizen , en gaat daarmee ten koste van de beschikbare middelen voor OV. Provincies en vervoerregio's vinden een verdere verschraling van het OV onaanvaardbaar en waarschuwen dat ze zonder deze bijdrage van de rijksoverheid gedwongen zijn de tarieven te verhogen om het huidige serviceniveau te handhaven. Ze roepen het kabinet daarom op tot overleg om oplossingen te bespreken om de kwaliteit van het OV in de toekomst kunnen blijven waarborgen.
Ga naar 'Onderwijsdeal nieuwe klap voor OV in Nederland'
13 december 2024
Frederik van Ardenne waarnemend directeur BIJ12
27 januari start Frederik van Ardenne als waarnemend directeur van BIJ12. Dit is binnen het Interprovinciaal Overleg (IPO) de uitvoeringstak van de twaalf provincies. Hij volgt Jolinda van der Endt op. Zij maakt als directeur Leefbaarheid de overstap naar de gemeente Katwijk.
Ga naar 'Frederik van Ardenne waarnemend directeur BIJ12'
12 december 2024
Grote teleurstelling voor het OV, onderwijsdeal holt financiering OV verder uit
De gezamenlijke provincies ondersteunen de oproep van OV-NL. Het openbaar vervoer in Nederland krijgt weer een stevige klap te verduren door het schrappen van een compensatie pot van maar liefst 75 miljoen op de studentenkaart.
Ga naar 'Grote teleurstelling voor het OV, onderwijsdeal holt financiering OV verder uit'
12 december 2024
Vraag naar duurzame energie stijgt, maar aanbod blijft achter
Vandaag is de foto van Nationaal Programma Regionale Energie Strategie (NPRES) gepubliceerd. Waarschijnlijk wordt het doel van 35 TWh duurzaam opgewekte energie in 2030 gehaald, maar we zijn er nog niet.
Ga naar 'Vraag naar duurzame energie stijgt, maar aanbod blijft achter'
12 december 2024
Oproep aan Minister Wiersma
De samenwerkende provincies doen bijgaande oproep aan minister Wiersma in reactie op de brief PAS-melders.
Ga naar 'Oproep aan Minister Wiersma'
11 december 2024
Provincies maken op Woontop afspraken voor versnelling woningbouw
De twaalf provincies willen aan de slag met het versnellen van de woningbouw in Nederland. De gezamenlijke ambitie die op tafel ligt, is dat er jaarlijks 100.000 woningen bij moeten komen. De provincies vinden het belangrijk dat daarvan minimaal twee derde betaalbaar, tenminste 30% sociaal is en dat de nieuw te bouwen woningen van een goede basiskwaliteit zijn. Afspraken hierover tussen Rijk, provincies, gemeenten en bouwpartijen zijn bekrachtigd tijdens de Woontop. De provincies vinden wel dat een aantal grote knelpunten opgelost moeten worden om deze resultaten te kunnen behalen, waarbij inzet van het Rijk keihard nodig is. Hiermee wordt onder andere bedoeld aanpak netcongestie, beperken stikstofuitstoot, juridische procedures, water en bodem sturend, zorgen voor voldoende financiering ten behoeve van infrastructuur, voldoende arbeidskrachten en hoge bouwkosten. Hierover willen de provincies het gesprek voortzetten met het Rijk en nauw samenwerken met alle betrokken publieke en private partijen.
Ga naar 'Provincies maken op Woontop afspraken voor versnelling woningbouw'
06 december 2024
Kennismakingsbijeenkomst met Kamerleden: toepassing van AI binnen provincies
De ontwikkelingen op het gebied van digitalisering gaan razendsnel, ook binnen de (decentrale) overheid. Provincies, gemeenten en waterschappen werken hard om de kansen van digitalisering te benutten en de bijbehorende risico’s te beheersen. Daarom organiseerde het IPO samen met de Unie van Waterschappen en de VNG een informele lunchbijeenkomst om kennis te maken met de Eerste en Tweede Kamerleden die digitalisering in hun portefeuille hebben. Onder meer Tweede Kamerleden Jesse Six Dijkstra (NSC) en Barbara Kathmann (GroenLinks-PvdA) waren aanwezig.
Ga naar 'Kennismakingsbijeenkomst met Kamerleden: toepassing van AI binnen provincies'
21 november 2024
Duidelijkheid nodig over aanpak landelijk gebied en ruimtelijke keuzes
Niet alles kan overal, er zijn duidelijke keuzes nodig over hoe we gebruik maken van onze schaarse ruimte. IPO-voorzitter Ina Adema heeft tijdens het Overhedenoverleg op 21 november benadrukt dat er moeilijke maar heldere keuzes nodig zijn in de fysieke leefomgeving, dat het belangrijk is dat het kabinet meer oog heeft voor de samenhang tussen de doelen die het Rijk daarbij stelt, en dat in het volgende overheidsoverleg afspraken nodig zijn hoe we gezamenlijk tot die samenhangende keuzes komen. Daarnaast constateren de provincies een structurele disbalans tussen de ambities, taken, middelen en realisatiekracht van decentrale overheden. De provincies spreken hun steun uit, mede vanuit hun rol als financieel toezichthouder, voor de gemeenten in hun oproep dat er snel een oplossing moet komen voor hun financiële situatie. Ook vragen de provincies zich af het nu verder moet met de provinciale plannen voor het landelijk gebied. De provincies dringen aan op meer duidelijkheid over de gestelde doelen en de bijbehorende middelen voor het landelijk gebied.
Ga naar 'Duidelijkheid nodig over aanpak landelijk gebied en ruimtelijke keuzes'
21 november 2024
Strijd tegen netcongestie vraagt om provinciaal zeggenschap
Provincies stellen tien concrete maatregelen voor om de files op het stroomnet te verminderen. Alle provincies ervaren problemen met een (nagenoeg) vol elektriciteitsnet. De ’file op het stroomnet’ weerhoudt bedrijven van uitbreiding, forceert de inzet van dieselbussen in plaats van elektrische bussen en zorgt dat nieuwbouwwoningen leeg staan bij gebrek aan een stroomaansluiting. Dit heeft vergaande gevolgen voor verduurzaming en economische ontwikkeling. Provincies kunnen met deze maatregelen een grote rol spelen in het tegengaan van deze problemen.
Ga naar 'Strijd tegen netcongestie vraagt om provinciaal zeggenschap'
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19