Ga naar content
Zoeken
Zoeken
Thema's
Over het IPO
Nieuws
Lobby
(huidige)
Agenda
Contact
Zoeken
Zoeken
Home
Lobby
Lobby
06 november 2024
Wetgevingsoverleg Digitalisering
Op 11 november 2024 vindt het wetgevingsoverleg plaats over de begrotingen van de ministeries van BZK, J&V en EZ met betrekking tot digitalisering. Namens provincies, gemeenten en waterschappen willen we graag enkele belangrijke punten onder uw aandacht brengen.
Ga naar 'Wetgevingsoverleg Digitalisering'
06 november 2024
Beter VTH-stelsel nodig voor veilige leefomgeving
Het urgentiebesef en de maatschappelijke aandacht voor een gezonde en veilige leefomgeving groeit. Het stelsel voor vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) speelt hierbij een cruciale rol. Het zorgen voor naleving van regelgeving is gebaat bij een goed en consequent functionerend VTH-stelsel. Hier zijn alle overheden het over eens. Wanneer het VTH-stelsel niet goed werkt, kunnen er ongewenste situaties ontstaan met risico’s voor de leefomgeving.
Ga naar 'Beter VTH-stelsel nodig voor veilige leefomgeving'
29 oktober 2024
Meer samenwerking, minder stapelkorting en aanpak monumenten
Op maandag 11 november 2024 vindt het wetgevingsoverleg Cultuur plaats. Vanuit de provincies en gemeenten vragen wij aandacht voor het toegankelijk houden van cultuur voor alle inwoners.
Ga naar 'Meer samenwerking, minder stapelkorting en aanpak monumenten'
25 oktober 2024
Provincies partner in het Klimaat- en Energiebeleid
Provincies zijn een cruciale partner bij het klimaat- en energiebeleid. Zij spelen een belangrijke, gebiedsgerichte rol bij het opstellen van energievisies, het opstellen van provinciale plannen voor energieprojecten en voeren regie op het oplossen van netcongestie. Ook spelen zij een rol bij het versnellen van de warmtetransitie. Voor het begrotingsdebat geven provincies de volgende punten mee.
Ga naar 'Provincies partner in het Klimaat- en Energiebeleid'
11 oktober 2024
Duidelijkheid nodig over geld en vervolg landelijk gebied
Op 15, 16 en 17 oktober vergadert de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Vanuit de gezamenlijke provincies vragen wij het onderstaande in overwegingen mee te nemen in het debat.
Ga naar 'Duidelijkheid nodig over geld en vervolg landelijk gebied'
09 oktober 2024
Structurele oplossingen nodig om erfgoed te behouden
Op donderdag 17 oktober 2024 vergadert de Vaste Kamercommissie voor OCW met minister Bruins over het thema erfgoed. De provincies en gemeenten vragen om structurele financiering voor het behoud van ons immaterieel erfgoed. Daarnaast vragen wij om een duurzame oplossing voor het onderhoud, de restauratie en de verduurzaming van cultureel erfgoed zoals monumenten, zodat ook toekomstige generaties hiervan kunnen blijven genieten.
Ga naar 'Structurele oplossingen nodig om erfgoed te behouden'
09 oktober 2024
Samen met provincies naar de top 5
Met waardering hebben we in het regeerprogramma de ambities van het kabinet gelezen voor de economie in ons land. Het doel om terug te keren in de top 5 van meest concurrerende landen wereldwijd onderschrijven we. Net als het uitgangspunt dat over zes jaar alle Nederlandse provincies in de top 30 van meest competitieve regio’s in Europa staan, met 6 top 10 noteringen.
Ga naar 'Samen met provincies naar de top 5'
03 oktober 2024
Begrotingsbehandeling Infrastructuur en Waterstaat
Een goede bereikbaarheid is essentieel voor ons dagelijks bestaan. Om te kunnen werken, naar school te gaan en te kunnen recreëren, maar ook om te kunnen winkelen en noodzakelijke zorg te krijgen. Bereikbaarheid is dan ook een cruciale sleutel tot deelname aan de samenleving. Tegelijkertijd vragen leefbaarheid en klimaat om ontwikkeling naar duurzamer mobiliteit. De huidige capaciteit van de infrastructuur is echter niet toereikend voor de verwachte groei van de bevolking en economie. Files zijn alweer op het niveau van voor de coronapandemie, terwijl de (investerings)ruimte voor nieuwe infrastructuur beperkt is. De provincies pleiten daarom voor een andere aanpak van het mobiliteitsbeleid, waarbij bereikbaarheid voor iedereen het uitgangspunt is. Ze streven ernaar vol in te zetten op slimmer, beter en duurzamer benutten van bestaande infrastructuur. Aanvullend daarop is het belangrijk dat wordt geïnvesteerd in beheer, onderhoud en vernieuwing én in verkeersveiligheid. Dit vergt goede samenwerking tussen Rijk, provincies, gemeenten, markt- en regionale partijen. De provincies zien voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd, aangezien de meeste verplaatsingen op regionale schaal plaatsvinden.
Ga naar 'Begrotingsbehandeling Infrastructuur en Waterstaat'
30 september 2024
Algemene Financiële Beschouwingen & Commissiedebat Financiën
Het kabinet wil een betrouwbare overheid zijn die zekerheid biedt en richting geeft aan de Nederlandse samenleving. Het kabinet erkent dat de urgente problemen in ons land moeten worden aangepakt, waarbij het belangrijk is dat plannen haalbaar en uitvoerbaar zijn. Hiervoor is samenwerking met provincies, gemeenten en waterschappen van cruciaal belang. Dit vereist reguliere gesprekken, zowel met het kabinet als met de Eerste- en Tweede Kamer. De provincies staan achter deze aanpak en moedigen deze aan, omdat zij een belangrijke rol hebben in het uitvoeren van het beleid of een eigenstandige bevoegdheid hebben. Zij kennen de grote uitdagingen waarmee Nederland wordt geconfronteerd, zoals de woningnood, de complexe vraagstukken in het landelijk gebied en het waarborgen van bestaanszekerheid. Echter, er doet zich een paradoxale situatie voor. Ondanks de gedeelde ambities en de grootte en het belang van deze opgaven, krijgen provincies en andere overheden juist minder geld om hun werk te doen. Dit betekent dat minder geld beschikbaar is voor meer taken en de juiste randvoorwaarden soms ontbreken. Dit maakt de voorgenomen plannen moeilijk uitvoerbaar en de doelen lastig haalbaar.
Ga naar 'Algemene Financiële Beschouwingen & Commissiedebat Financiën'
30 augustus 2024
Commissiedebat Stikstof, NPLG en Natuur
Op 4 september a.s. vergadert de Tweede Kamercommissie Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur over de onderwerpen stikstof, NPLG en Natuur. Vanuit de gezamenlijke provincies vragen wij het onderstaande in overwegingen mee te nemen in het debat.
Ga naar 'Commissiedebat Stikstof, NPLG en Natuur'
10 juli 2024
Van Hoofdlijnenakkoord naar Regeerprogramma Inzet provincies
De gezamenlijke provincies zien in het Hoofdlijnenakkoord veel aanknopingspunten om hun bijdrage te leveren aan de grote opgaven waarvoor het nieuwe kabinet zich gesteld ziet. Hieronder geven we langs drie hoofdlijnen aan hoe wij kunnen bijdragen. Deze zomer zijn wij ook beschikbaar voor een toelichting of nader gesprek. We helpen graag bij de totstandkoming van het regeerprogramma
Ga naar 'Van Hoofdlijnenakkoord naar Regeerprogramma Inzet provincies'
04 juni 2024
Inbreng Tweede Kamerdebat Voorjaarsnota 2024
Op 4 juni vindt het Tweede Kamerdebat over de Voorjaarsnota 2024 plaats. De provincies zijn tevreden over de afschaffing van de oploop van de opschalingskorting vanaf 2025. Tegelijk wordt de trapop-trapaf-systematiek vanaf 2024 vervangen door de BBP-systematiek. Hierdoor komt er meer stabiliteit in de ontwikkeling van het Provinciefonds. Het is van belang dat de evenredigheid tussen de BBP-systematiek en de kostenontwikkeling in provinciale kerntaken zoals onderhoud en vervanging van infrastructuur, openbaar vervoer en natuurbeheer goed wordt gewaarborgd. Eigen onderzoek laat zien dat de BBP-systematiek niet altijd gelijk loopt met de kostenontwikkeling van deze taken. Wij zijn daarom blij met de erkenning hiervan en met het gezamenlijk onderzoek van Rijk en decentrale overheden naar de balans tussen ambitie, taken, middelen en uitvoeringskracht.
Ga naar 'Inbreng Tweede Kamerdebat Voorjaarsnota 2024'
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13