Provincies spelen bij de aanpak hiervan een belangrijke rol. Zij kunnen op regionaal niveau de betrokken partijen met elkaar verbinden. Daarnaast maken ze duurzame investeringen mogelijk. Provincies investeren bijvoorbeeld zelf in de ontwikkeling van nieuwe technieken voor het hergebruik van grondstoffen. Ook zetten zij in op innovatieve duurzame oplossingen in het openbaar vervoer, zoals energiezuinig asfalt, zero-emissiebussen en laadpalen. Hiernaast maken de provincies ruimte voor zonnepanelen en windmolens in het landschap en bevorderen zij duurzame land- en glastuinbouw.
In november 2019 is het Klimaatakkoord unaniem door provincies ondertekend. Aan vijf inhoudelijke sectortafels (industrie, transport, landbouw en landgebruik, elektriciteit en gebouwde omgeving) en in diverse werkgroepen en RES'en worden daarvoor op basis van taakstellingen gesproken over de te nemen maatregelen.
Om de lijnen kort te houden en de provinciale belangen te vertegenwoordigen, bereidt het IPO namens de twaalf provincies de onderhandelingen voor en de inbreng wordt verzorgd via een bestuurlijke kerndelegatie.
Het bestaande Energieakkoord loopt tot 2023. Dat betekent dat het IPO ook deel neemt aan de Borgingscommissie Nationaal Energie-akkoord en aan het High Level Overleg van de SER. In deze commissies monitoren we de realisatie van maatregelen die betrekking hebben op het Nationale Energieakkoord, dat in 2013 door ruim 40 partijen is opgesteld. Provincies hebben binnen dit akkoord een belangrijke rol bij de realisatie van 6000 Megawatt wind op land en het toezicht en handhaving op energiebesparing bij bedrijven.